Zorg voor dagelijkse routine | Icoba

Zorg voor dagelijkse routine

Uit onderzoek blijkt dat incidenten vaker voorkomen tijdens ongestructureerde activiteiten, overgangsmomenten of op plaatsen waar de verwachtingen minder duidelijk zijn zoals op de kamer of de gang.

Breng daarom structuur aan in je activiteiten, zorg voor een voorspelbare dagelijkse routine en begeleid overgangsmomenten.

Waarom dagelijkse routine?

Vaste tijdstippen voor het opstaan, de maaltijden, leer-, werk -en rustmomenten bieden structuur en dragen zo bij aan rust en veiligheid.

Deze regelmaat zorgt dat je doelgroep makkelijker kan oefenen met sociale vaardigheden, vrijetijdsvaardigheden, zelfverzorging en zelfredzaamheid.

Een dagelijkse regelmaat geeft je ook de mogelijkheid om ergens op terug te vallen in een crisissituatie. Waardoor je de veiligheid in de leefgroep sneller kan herstellen.

Routine vraagt evengoed voldoende flexibiliteit

Want als je er te rigide mee omgaat kan het net agressief gedrag uitlokken.

De mate waarin je je doelgroep bewegingsvrijheid geeft en verrassingen inbouwt, hangt af van veel factoren en vraagt een goede portie creativiteit. Stem dit voldoende af op de noden van je doelgroep en de mogelijkheden van je team.

Soms kan flexibel omgaan met de dagstructuur preventief werken, zoals bv: eten in kleine groepjes en op verschillende momenten als het voor de groep een drukke dag was.

Het loopt vaak mis bij overgangsmomenten

Tijdens de overgang van de ene activiteit naar de andere zijn de verwachtingen vaak niet duidelijk en treedt er makkelijker verveling, ergernis en onrust op.

Hoe speel je hierop in? Beperk het wachten op de volgende activiteit door zelf goed georganiseerd te zijn en prioriteiten te stellen. Ligt het materiaal klaar en binnen handbereik? Kan je collega al een deel van je groep overnemen?  

Voorzie in de overgangen ook enige routine. Kondig vijf minuten voor het eind van de activiteit aan dat ieder zijn bezigheid mag afronden. Werk je met kinderen? Laat een terugkerend liedje horen of zing er samen één. Of zoek voor ieder een persoonlijke bezigheid zoals met een koptelefoon naar muziek luisteren, puzzelen, bladeren in een tijdschrift, een rondje in de tuin lopen.