Het Vormingsfonds voor Maatwerkbedrijven (PC 327.01)

Sinds 1 januari 2019 zijn de voormalige én sociale werkplaatsen allemaal maatwerkbedrijven geworden. Maatwerkbedrijven zijn bedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen. Hun doel is sociaal, hun middelen zijn economisch.

Over de sector

De sector van de maatwerkbedrijven omvat 132 werkgevers en 29.305 werknemers, goed voor 21.360 VTE.

Maatwerk is actief in heel diverse sectoren, o.a. natuur en groenbeheer, biologische land en tuinbouw, afvalverwerking, fietsherstelpunten, boekbinderijen, meubels stofferen, textiel (bedrukken, stikken), zeefdruk, kringloopwinkels, voeding, distributie en horeca, verpakking, montage en assemblage, houtbewerking, schoonmaakwerk, healthcare, magazijnwerk, controlewerk, logistiek, …

Traditioneel zijn in de Beschutte werkplaatsen vooral mensen met een cognitieve of fysieke beperking actief. De klemtoon ligt er vooral op industriële activiteiten en productie. In de Sociale werkplaatsen werken eerder mensen met een psychosociale problematiek. De activiteiten zijn er vooral dienstverlenend van aard. Dit onderscheid zal geleidelijk aan vervagen.