Kan ik gebruik maken van ICOBA's aanbod?

Dat hangt af van de sector waarvoor je werkt. Je ontdekt hieronder welke acties voor jou wel en welke niet kosteloos zijn.

 

De tools van ICOBA

De informatie en tools over lastig, agressief en grensoverschrijdend gedrag op deze website zijn voor iedereen toegankelijk, kosteloos te gebruiken en te downloaden.

Vragen over agressie

Uit welke sector je ook komt, stel je vraag via mail of telefoon. ICOBA helpt je verder en verwijst je door waar mogelijk.

Campagnemateriaal

Behoort je organisatie tot één van de volgende Vlaamse sectoren, dan is het ICOBA campagnemateriaal voor jou kosteloos.

  • 319.01 – de opvoedingsinstellingen
  • 327.01 – de maatwerkbedrijven
  • 331      – de kinderopvang en gezondheidsinstellingen en -diensten

Staat jouw sector er niet tussen? Bestel materiaal en betaal enkel ontwikkel- en verzendkosten.

Vorming over agressie

Elke medewerker uit de Vlaamse social-profit sector kan deelnemen aan vorming in open aanbod dat VIVO en de Vormingsfondsen organiseren over de sectoren heen. Hierin staan een aantal titels rond omgaan met grensoverschrijdend en agressief gedrag.

Daarnaast is er een vormingsaanbod per sector.

318.02 - de gezinszorg

ICOBA ontwikkelde vijf korte online leermodules die je ondersteunen in het weerbaar aan de slag gaan met grensoverschrijdend en agressief gedrag.

ICOBA voorziet samen met het Vormingsfonds Gezinszorg Vlaamse Gemeenschap een aantal vormingen rond het thema grensoverschrijdend gedrag.

319.01 – de opvoedingsinstellingen & 331 - de kinderopvang en gezondheidsinstellingen en -diensten

Sinds enkele jaren al kan je vorming volgen in open aanbod. ICOBA legt jaarlijks de programma’s, opleiders, data en plaatsen vast.

Per jaar kan je organisatie een aantal dagdelen aanvragen voor vorming in company.

327.01 – de maatwerkbedrijven

ICOBA voorziet samen met de Vormingsfondsen Sociale en Beschutte werkplaatsen  een aantal vormingen.

329 - de socioculturele organisaties

Eind 2023 organiseerde ICOBA samen met het Sociaal Fonds voor het sociaal-cultureel werk 2 webinars specifiek voor de sector, te bekijken op Leerlabo. Het gaat om een basisvorming rond het thema grensoverschrijdend en agressief gedrag en een vorming over stress en zelfzorg.

Ondersteuning bij je agressiebeleid

Wil je advies bij het ontwikkelen of bijsturen van je beleid of feedback op uitgewerkte beleidsteksten? Dat geeft ICOBA aan alle Vlaamse social-profit sectoren opgenomen in de laatste VIA akkoorden.

  • 318.02 – de gezinszorg
  • 319.01 – de opvoedingsinstellingen
  • 327.01 – de maatwerkbedrijven
  • 329      – de socioculturele organisaties
  • 331      – de kinderopvang en gezondheidsinstellingen en -diensten

Wil je begeleiding bij het uitwerken of herwerken van je beleid? Deze Vlaamse sectoren krijgen financiële hulp om een externe procesbegeleider in te schakelen.

  • 319.01 – de opvoedingsinstellingen
  • 331      – de kinderopvang en gezondheidsinstellingen en -diensten

Wissel kennis en ervaring uit

ICOBA organiseert regelmatig online uitwisselsessies rond diverse thema’s. Of je sector kan deelnemen lees je bij de info over elke sessie.

Heb je zelf een voorstel voor een specifiek thema binnen het omgaan met agressie dat jou kan ondersteunen in je werk? Waar je graag met collega’s uit andere organisaties over uitwisselt? Laat het weten aan Evelien van ICOBA.