Alle tools

Het verbeterbord

Pak op een gestructureerde manier een knelpunt, frustratie of irritatie aan door verbeteringen voor te stellen, door te voeren, te evalueren en bij te sturen. Zet het verbeterbord ook in om lastige situaties te bespreken met je doelgroep.

methodiek

Praktisch

Aantal deelnemers: max. 15

Duur: 1 x per week max. 15 minuten

Materiaal:

  • Blauwe post-its met volgende titels: ‘Ik merk’, ‘Verbeter voorstel’
  • Gele post-its met volgende titels: ‘Wie’, ‘Wat', ‘Wanneer’
  • Balpennen
  • Flipoverpapier met volgende onderverdeling 

Het verbeterbord

Opwarmers:

Werkwijze

Stap 1

Elke deelnemer noteert op de blauwe post-its zaken waar hij of zij tegenaan loopt of geïrriteerd van geraakt (één punt per post-it) en plakt dit op de flap in het vak ‘ik merk’. Daarbij doet de deelnemer eventueel een verbetervoorstel.

Stap 2

Eén keer per week wordt het bord in groep besproken in maximaal 15 minuten. Selecteer samen één van de post-its en plak deze bij ‘wij gaan’. Laat de persoon die het knelpunt opschreef een toelichting geven. 

Ga na: kent en begrijpt iedereen de oorzaak van het probleem? 

  • Zo ja: Bespreek met het team het verbetervoorstel of zoek er samen naar. Vul de gele post-its in. Geef het verbetervoorstel een naam en spreek af wie, wat, wanneer gaat doen.
  • Zo nee: Spreek af wie, wat, wanneer gaat doen om de oorzaak uit te zoeken. Noteer dit op een gele post-it.

Plak de gele post-its op de grote flap in het vak ‘wij gaan’. Voer gedurende de week uit wat afgesproken werd. 

Stap 3

Bekijk tijdens de wekelijkse bespreking of er al acties van ‘wij gaan’ zijn afgerond. Verplaats die naar ‘wij ervaren’. Evalueer de acties. 

Ga na: ervaart het team verbetering?

  • Zo ja: plak het verbetervoorstel bij ‘ons succes’. Stel zo nodig de nieuwe werkwijze vast in procedures of protocollen.
  • Zo nee: Spreek een nieuwe actie af en noteer deze op de gele post-its. Beschrijf wie, wat, wanneer gaat doen. Hang hem bij ‘wij gaan’.
Bron: Steeds beter sessie! Samen werken aan verbetering. STAZ (stichting arbeidsmarkt ziekenhuizen), ontwikkeld door QIDOS