Ontwikkel je agressiebeleid met Impuls vzw
Nood aan begeleiding bij de ontwikkeling van je agressiebeleid? ICOBA biedt financiële steun als je beroep wil doen op Impuls. Impuls heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van organisaties bij de opmaak en implementatie van agressiebeleidsplannen.
Impuls werkt vanuit een visie van geweldloze en verbindende aanpak en met een waarderende blik. Hun motto? Als medewerkers en teams zich ondersteund voelen in de aanpak van agressief gedrag kunnen ze ‘wonderen’ verrichten.
Contactgegevens
- Impuls vzw
- Elisabethlaan 64
- 3200 Aarschot
- www.impulsvorming.be
- mariet.ghaye [at] impulsvorming.be
Procesbegeleiding: Agressie hanteren via een gericht beleid.
Agressie hanteerbaar maken in een organisatie waar medewerkers en teams geconfronteerd worden met agressief gedrag van jongere en volwassen cliënten is complex. Het vraagt inzicht in de achtergrond en het functioneren van de cliënt om voldoende de risico’s in te schatten. Ook een gericht (professioneel) handelen van de medewerkers en teams is nodig en vraagt permanente bekwaming en ondersteuning. En zeker niet op de laatste plaats vraagt het een voorwaardenscheppende context, een ondersteunende structuur en beleid.
Ervaringen met agressie brengen angst, boos¬heid, frustratie, machteloosheid, twijfel en onzekerheid met zich mee voor de betrokken medewerkers en teams. Die gevoelens moeten een uitweg hebben, zo niet kunnen ze de hulpverleningsband en het functioneren blijvend beïnvloeden. Wat agressie bij mensen teweeg kan brengen en wat de gevolgen ervan zijn, vraagt herstel op emotioneel, fysiek en structureel gebied, of het nu gaat over agressief gedrag van cliënten naar medewerkers, cliënten onderling of agressie tussen collega’s. Een agressiebeleidsplan zorgt er mee voor dat goed herstel voor alle partijen geboden wordt.
Impuls heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van organisaties bij de opmaak en implementatie van agressiebeleidsplannen. Zo werkten we in het verleden met organisaties uit Bijzondere Jeugdzorg, Zorg voor cliënten met een beperking, Centra Algemeen Welzijnswerk, Centra Geestelijke Gezondheid, Buitengewoon Onderwijs, OCMW ’s , Steden en Gemeenten, ….
Impuls werkt vanuit een visie van geweldloze (verbindende) aanpak en met een waarderende blik. Ons motto is dat als medewerkers en teams zich ondersteunt voelen in de aanpak van agressief gedrag ze ‘wonderen’ kunnen verrichten. Methodisch baseren we ons op Geweldloze Communicatie, Procesgericht Werken naar verandering, Deep Democarcy en Waarderend Werken. Onze werkwijze is ervaringsgericht en met de focus op de praktijk.
Wat kan er aan bod komen binnen een procesbegeleiding?
Scan van waar de organisatie op dit moment staat.
Elke organisatie heeft een impliciet of expliciet al heel wat in huis aan procedures en ondersteuningsmaatregelen. We kijken samen met jullie wat er al (formeel/informeel) aanwezig is en wat als organisatie verder te ontwikkelen.
visie en definitieontwikkeling
Het ontwikkelen en/ of het bijsturen van een definitie en een visie op agressie: Met welke vormen van agressie wordt je organisatie geconfronteerd? Hoe wordt er met agressief gedrag binnen je organisatie omgegaan? Wat zijn mechanismen achter agressief gedrag? Wat zijn belangrijke aandachtspunten in je organisatie? Hoe wordt er naar agressief gedrag gekeken? Past de visie rond omgaan met agressie binnen de missie van de organisatie? Hoe wil de organisatie dat medewerkers en teams omgaan met agressie? In het ontwikkelen van visie staan voor Impuls de termen ‘begrijpen’ én ‘begrenzen’ centraal.
Beleidsplan opmaken of actualiseren
Een agressiebeleidsplan opmaken of actualiseren met hulp van de 6 W’s : Willen, weten, wegen, werken, waken en waarborgen. Met deze zes W’s met name draagvlak creëren, informatie verzamelen, prioriteiten stellen, actieplannen opmaken en realisaties evalueren en waarborgen ondersteunen we jullie proces om een agressiebeleidsplan te ontwikkelen of te actualiseren. Daarbinnen hebben we vooral oog voor het implementeren en verankeren van het agressiebeleid bij alle medewerkers, teams en cliënten.
Een integraal beleidplan
Een agressiebeleidsplan waarin preventie, interventie én herstel opgenomen zijn: Een goed herstel is de beste preventie in het omgaan met agressief gedrag. Wat is de huidige gang van zaken rond herstel, naar medewerkers, teams én cliënten? Wat houdt een goed veiligheidsbeleid en een herstelprocedure in? ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is een bekend spreekwoord. Wat hebben medewerkers en teams nodig om zo preventief mogelijk te kunnen werken. En zelfs als er de beste preventie is, zullen er toch acute incidenten zijn: hoe zijn medewerkers en teams toegerust om op die momenten de-escalerend te handelen. Met andere woorden hoe ondersteunt een agressiebeleidsplan medewerkers en teams bij zowel, preventie , interventie als herstel van grote en kleinere agressie-incidenten.
Een gedragen beleid
Stap voor stap naar een gedragen beleid met begeleiding en ondersteuning van Impuls. Je kan bij ons terecht om het proces naar een gedragen agressiebeleidsplan te laten ondersteunen. In individuele coaching gesprekken en groepsworkshops begeleiden we jullie in de stappen die nodig zijn om te komen tot een agressiebeleidsplan dat wérkt. Daarbij vertrekken we door met een waarderende blik te kijken naar wat er als is en samen te zoeken naar wat er best verder uitgebouwd wordt om agressie beheersbaar te houden.
Verhalen en inspiratie van organisaties die met Impuls samenwerkten
Mariet Ghaye - stafmedewerkster Impuls.
Startte in 1990 met trainingen agressiebeheersing, heeft ruime ervaring in het werken rond agressie met medewerkers en beleidsmedewerkers van organisaties in de hulpverlening, de jeugdzorg, de zorg voor mensen met een beperking, algemeen welzijnswerk, het onderwijs, de overheid, enz.
Begeleid, sinds meer dan 10 jaar de opleiding voor interne Agressie Coaches. Auteur van ‘Agressie in hulp- en dienstverlening. Van impact op medewerkers naar een gedragen beleid’ Acco 2012.

Elke Fierens - stafmedewerkster Impuls
Gespecialiseerd in agressietraining sinds 2002.
Elke heeft ruime ervaring in het werken rond agressie met medewerkers en beleidsmedewerkers van organisaties in de hulpverlening, de jeugdzorg, de zorg voor mensen met een beperking, welzijnswerk, het onderwijs, de overheid, enz.
