Ontwikkel je agressiebeleid met Arktos vzw

Nood aan begeleiding bij de ontwikkeling van je agressiebeleid? ICOBA biedt financiële steun als je beroep wil doen op Arktos. Artkos heeft reeds jarenlang ervaring en expertise opgebouwd in het werken met kinderen en jongeren.  En met het ondersteunen en versterken van partners en overheden die voor kinderen en jongeren werken.

Contactgegevens

  • Arktos vzw
  • Valkerijgang 26
  • 3000 Leuven
  • everlaenen [at] arktos.be
  • 0477 59 27 23 of 016 29 57 74

Het kan wel!

Arktos gaat ervan uit dat iedereen over een eigen kracht beschikt, want het kan wél! Ook in het netwerk van kinderen en jongeren, in scholen en organisaties, bij partners, overheden en de rest van de samenleving zien we die kracht.

Arktos heeft reeds jarenlang ervaring en expertise opgebouwd in het werken met kinderen en jongeren en het ondersteunen en versterken van partners en overheden die net als wij met en voor kinderen en jongeren werken.

We willen onze opgebouwde expertise delen aan de hand van een opleidingsaanbod en vormingen of procesbegeleiding op maat. In elke ondersteuning en begeleiding stimuleren we het opnemen van eigenaarschap door de deelnemers.

model ARKTOS

Agressiebeleid, onze kijk en aanpak

Arktos gebruikt de preventiepiramide van Johan Deklerck voor een beleid met drie preventieniveaus:

  • van fundamentele preventie (installeren van een verbindend klimaat)
  • naar algemene preventie (inzetten op risicofactoren)
  • tot specifieke preventie (escalatie van frustratie voorkomen)

De uitingsvormen en de gerichtheid van agressie kunnen verschillen. Ook de motieven of ontstaansredenen van agressie kunnen opgedeeld worden in verschillende vormen :

  • Frustratieagressie (vanuit gevoelens van onmacht/gebrek aan controle)
  • Instrumentele agressie (berekend gedrag vanuit een bepaald doel)
  • Agressie ten gevolge van middelengebruik of van een psychisch of organisch ziektebeeld

De procesbegeleiding richt zich voornamelijk op de preventie van de eerste twee vormen van agressie, waarbij de cliënten/deelnemers van de organisatie in staat zijn tot een zekere vorm van reflectie over eigen gedrag en motieven. . Daarom stuurt Arktos in haar procesbegeleidingen aan op een zo actief mogelijke participatie van cliënten in dit proces van beleidsontwikkeling.

Relevante theoretische kaders, duidelijke instructies, ervaringsgerichte oefeningen en gerichte nabesprekingen zorgen voor een sterk methodisch kader. Met methodieken creëren we een zo optimaal mogelijke leercontext en faciliteren we verbinding en vertrouwen.

Arktos vertrekt vanuit een positieve, verbindende en integrale benadering voor een duurzaam resultaat.

Positief en krachtgericht

We vertrekken vanuit de krachten, talenten, competenties en good practices van de organisatie. We brengen successen en geslaagde interventies in kaart en bouwen daarop voort.

Verbindend en versterkend

Het vormingsaanbod van Arktos versterkt aanwezige krachten, competenties en talenten. Zowel bij begeleiders als bij kinderen en jongeren. De vormingen zorgen voor een verbindend en herstelgericht klimaat dat leidt tot verhoogd wederzijds begrip en meer groeikansen.

Indien mogelijk werken we aan de hand van de methodiek 'actieve vorming'. We dagen de deelnemers uit om op een (inter)actieve manier na te denken over de aangeboden kaders. We voorzien een mix van oefeningen en theorie. We gaan bij voorkeur ervaringsgericht aan de slag, vanuit de overtuiging dat opgedane kennis beter blijft hangen wanneer ze aan den lijve wordt ondervonden. De oefeningen ondersteunen we met praktijkvoorbeelden en theoretische kaders.

Integrale, systemische aanpak

Onze ervaring leert dat het creëren van een draagvlak en een ondersteunende beleidscultuur voorwaardenscheppend zijn om de groeiende inzichten uit vormingen en opleidingen structureel te implementeren in een organisatie. Tijdens het ondersteuningstraject betrekken we systematisch alle organisatieniveaus in de uitwerking en implementatie van het vernieuwde agressiebeleid.

Begeleiding

Arktos werkt met verschillende procesbegeleiders. Afhankelijk van de specifieke vraag en regio wordt een keuze op maat gemaakt binnen de organisatie. De procesbegeleider is een vormingswerker of coördinator die zelf voldoende ervaring heeft met het begeleiden van processen.

Alle Arktos-medewerkers kregen een stevige basisopleiding en worden jaarlijks extra gevormd rond bepaalde begeleidersthema’s. Zij maken ook gebruik van intervisie en coaching om professioneel te blijven groeien. Procesbegeleiders werken al een langere tijd bij Arktos of deden gelijkaardige ervaring op elders.