ICOBA aanbod voor de sector van de gezinszorg ’23-‘25

Icoba sprak met de beheerders van het vormingsfonds voor de gezinszorg af wat de belangrijkste acties zijn voor de periode 2023-2025. Kom in detail te weten welke dat zijn. 

Wat ging vooraf?

Dankzij het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de socialprofit, bedienen we sinds midden 2022 de sector van de Vlaamse gezinszorg (318.02). Om ons aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten op de sector spraken we met de beheerders van het vormingsfonds 318.02 af om:

  • te inventariseren welke praktijken rond omgaan met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of (S)GOG er al bestaan in de diensten
  • noden op te sporen die leven in de diensten rond omgaan met (S)GOG

Veldwerk

We inventariseerden in twee stappen. Op 24 mei 2022 ondertekende de sector ‘het charter rond de aanpak van ongewenst seksueel gedrag tijdens tewerkstelling aan huis in de diensten voor gezinszorg’. Bij die gelegenheid bevroegen we de aanwezige diensten gezinszorg rond hun praktijken en noden.

De bevraging was de basis om veldwerk te doen. We wilden uitdiepen wat er op 24 mei naar boven was gekomen aan praktijken. Daarnaast wilden we diensten horen die tijdens het ‘charterevent’ van 24 mei niet aanwezig konden zijn.

Uit de inventaris distilleerden we samen met de stuurgroep en het vormingsfonds drie strategische doelstellingen. Elk vertaald in concrete acties.

 

Doelstellingen en acties

Afbeelding
man met flipchart
Icoba versterkt de diensten voor gezinszorg door ondersteuning op maat te bieden in hun beleid rond (S)GOG in zijn verschillende facetten.

 

Actie 1Inspirerende praktijken en verhalen uit de sector verspreiden en uitwisselsessies begeleiden over hoe diensten gezinszorg: ·

  • hun beleid rond (S)GOG uitwerkten. Met aandacht voor preventie, interventie, opvang/nazorg en herstel.
  • hun beleid (S)GOG borgen en levend houden en hoe ze sleutelfiguren zoals de vertrouwenspersoon, de preventieadviseur of andere kaderfuncties inzetten en bekend maken.

 

Actie 2: Tips en relevante info, tools en materialen op onze website bekendmaken. Dit om organisaties te ondersteunen om beleid of delen ervan uit te werken en/of levend te maken.

 

Actie 3: Korte live en/of online demosessies aanbieden aan beleidsmakers rond het leren inzetten van beleidstools.

 

Actie 4: Feedback en advies geven aan diensten gezinszorg bij het uitwerken van beleid of delen ervan rond (S)GOG. Op vraag lezen we beleidsteksten en procedures na en geven we feedback.

 

Afbeelding
3 vrouwen praten met elkaar
Icoba stimuleert binnen de diensten voor gezinszorg een cultuur waarbij medewerkers en leidinggevenden (S)GOG gemakkelijker bespreekbaar kunnen stellen.

 

Actie 1: Inspirerende praktijken en verhalen uit de sector verspreiden en uitwisselsessies begeleiden over hoe diensten gezinszorg:

  • werken aan een goede/veilige teamsfeer
  • opvang en nazorg bieden na incidenten en welke functies hierin een rol vervullen

 

Actie 2: Tips geven en een overzicht van relevante info, tools en materialen op de Icoba-website bieden die diensten kunnen ondersteunen bij het creëren van een cultuur van bespreekbaarheid en bij het goed opvangen van medewerkers na incidenten.

 

Actie 3: In het voorjaar 2023 voorzien we een open aanbod van vormingen en supervisie voor coaches, leidinggevenden en/of andere sleutelfiguren (bv. referentiepersonen, vertrouwenspersonen, HR-verantwoordelijken) rond opvang en nazorg van medewerkers na incidenten met (S)GOG.

 

Actie 4: In 2024 en 2025 bieden we tijdens de jaarlijkse trefdag gezinszorg workshops aan rond het bevorderen van een cultuur waarbij medewerkers en leidinggevenden (S)GOG gemakkelijker bespreekbaar kunnen stellen.

 

Afbeelding
medewerker gezinszorg en oudere vrouw
Icoba helpt medewerkers uit de diensten gezinszorg om meer weerbaar en competent te worden in het omgaan met (S)GOG. Met name om signalen van (S)GOG op tijd te herkennen, om zelf de juiste signalen uit te zenden, om correct grenzen te stellen naar gebruikers en om (S)GOG bespreekbaar te maken. Om zo het risico op (S)GOG te verminderen.

 

We werken in samenspraak met een klankbordgroep in het voorjaar 2023 een coherent pakket van ondersteunende tools uit om medewerkers te ondersteunen bij vragen als: ·

  • Wat is (S)GOG? Hoe herken je het?
  • Hoe maak je het bespreekbaar? Hoe overwin je mogelijke schroom als medewerker en als leidinggevende/coach om (S)GOG te bespreken?
  • Hoe reageer je erop als medewerker/collega, leidinggevende, coach, beleid?
  • Wat kan/mag/moet je melden, bij wie en hoe? Wat is de rol van de interne of externe dienst voor preventie en vertrouwenspersonen?

Bij het uitwerken hiervan hebben we aandacht voor diversiteitsaspecten als leeftijd, gender- en cultuurverschillen en voor de toegankelijkheid van het materiaal voor minder taalvaardige of anderstalige medewerkers.

Dit pakket zal onder andere bestaan uit:

  • Een online pakket of digitaal platform met info, tips, oefeningen en filmpjes voor basismedewerkers over grensoverschrijdend gedrag en hoe ermee om te gaan. Deze informatiedrager kan in de basisinfo/-vorming voor nieuwe medewerkers en/of als link in de overeenkomst met gebruikers opgenomen worden. ·
  • Een online pakket met basisinfo over (S)GOG en tips, tools en oefeningen voor interne opleiders, coaches en leidinggevenden om een veilige gespreksfeer te creëren in hun team en om (S)GOG en grenzen bespreekbaar te maken.
  • Korte live en/of online demosessies voor interne opleiders, coaches en leidinggevenden om hen te ondersteunen bij het inzetten van deze tools.