ICOBA - Verbinden in gezag - IN COMPANY

Met deze in company vorming maak je kennis met een kader om gezamenlijk de regie te pakken en vast te houden. Je wordt geïnspireerd om op een geweldloze manier standpunt in te nemen tegenover ongewenst gedrag. Je krijgt praktische tips om dit concreet toe te passen in jouw dagelijkse werking. Je verwerft inzicht in een gedeelde basishouding voor begeleiders en reflecteert over je eigen pedagogische bewegingsruimte.

Programma

Jongeren hebben een pakket aan voorwaarden nodig om tot gezonde groei en ontwikkeling te komen. Wat hebben volwassenen nodig om deze te kunnen bieden? Tijden veranderen net als onze omgang met gezag. Toch kunnen we vanuit een gezagsrelatie stelling nemen tegen probleemgedrag.

Een verbindende vorm van autoriteit levert winst op in de relatie tussen jou en de personen waar jij verantwoordelijkheid over draagt. We zetten in op de relatie – ook bij onaanvaardbaar gedrag – én leggen de focus op een gedeelde verantwoordelijkheid.

‘Verbinden in gezag’ is geen pasklaar antwoord op alle onmacht. Het is een voorstel om het anders te proberen. En daarin niets weg te gooien van wat wél werkt.

We starten met een reflectie oefening aan de hand van de social discipline window.
Vanuit de vraag hoe de ‘nieuwe’ autoriteit zich vandaag manifesteert wordt het programma verder opgebouwd. We gebruiken o.a. beeldmateriaal van Paul Verhaeghe.

We leggen steeds de link met waar gezag vandaag kan worden afgemeten vanuit een concrete situatie (case) uit de groep. Centrale peilers uit het gedachtegoed van NA krijgen vorm in de praktijk. Waakzame zorg: hoe krijgt deze waardevolle houding vorm in concrete acties?

Eenzijdige acties worden concreet uitgewerkt in subgroepjes, naargelang de voorkeur van de deelnemers.

De vorming nodigt elke deelnemer uit om stil te staan bij eigen voorkeur en stijl in relatie met jongeren. Hoe krijgt ‘gezag’ vorm bij jezelf en in eigen team? Op welke manier kan je inzichten uit de nieuwe autoriteit integreren in jouw basishouding en dat van je team?

Deze opleiding kan je in verschillende modules aanvragen:
• Met een webinar krijg je een introductie van 2 uur
• Met een klassikale vorming word je helemaal ondergedompeld in het bad
• Met een terugkommoment neem je datgene wat je leerde onder de loep en ga je na hoe je ermee aan de slag ging. De focus ligt op hoe je de materie verankert in jouw organisatie. Een terugkommoment kan zowel online als live

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
Interactie staat centraal. Theoretische kennis en inzichten worden zo actief mogelijk aangereikt. Eigen cases vormen een rode raad doorheen de dag.
We werken aan begrip en inzicht van menselijke relaties. Daarvoor delen we best beschikbare informatie over hoe we gezag vorm geven.
Daarnaast willen we onze deelnemers meenemen in sterk onderbouwde methodieken die wij als ondersteunend ervaren in het werken met jongeren.
Bovenstaande zaken zijn doorspekt van eigen en andere praktijkvoorbeelden en toepassingen. Via getuigenissen, beeldfragmenten, …
Onze sterkte is dat we met dit alles aan de slag gaan vanuit de inbreng/ervaringen van de deelnemers omtrent de aangeraakte thema’s: oefeningen, rollenspellen, ervaringen delen…

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
Module 1: klassikale vormingsdag = 2 dagdelen
Module 2: halve dag terugkommoment = 1 dagdeel
Module 3: webinar = 1 dagdeel van 2 uur

START- EN EINDUUR
Overeen te komen

VOOR WIE
Iedereen die in een ‘gezagsrelatie’ staat tot (groepen) jongeren

OVER DE LESGEVER
Ons team van Ducktape-vormingswerkers hebben allemaal minsten tien jaar ervaring in het begeleiden van kwetsbare jongeren. Dit zowel individueel als in groep. Daarnaast zijn ze gebeten in het opbouwen van kwalitatieve relaties met de doelgroep. Dit doen ze met stevige methodieken en vanuit een authentieke houding.

Deze expertise vormt – samen met een natuurlijke drive om deze te delen met professionals – de sterkte van onze vormingen.

CONTACTGEGEVENS
Jan Langeraert
Charles Parentéstraat 6
1070 Brussel
jan.langeraert@groepintro.be
09 229 39 70

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Bij klassikale vorming van volle dag:
• Stoelen en tafels voor de ganse groep
• Ruimte om naast de tafelsetting stoelen in kring te zetten
• Uitwijkmogelijkheden (in of buiten het lokaal) om in kleinere groepjes samen te zitten
• Beamer en geluidsvoorziening
• Graag een (broodjes)maaltijd voor de vormingswerker

Terugkommoment:
Indien online een goede internetverbinding, laptop en smartphone

Webinar:
Deelnemers met een goede internetverbinding, laptop en smartphone

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 12 Opleider: Ducktape Versterkt
Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector