Hoe escaleren conflicten tot ruzie?

De escalatieladder toont hoe een conflict zich vaak volgens een vast patroon ontwikkelt tot een ruzie of een strijd. Friedrich Glasl onderscheidt 9 treden. Elke trede staat voor een verslechtering van het conflict. Dat komt omdat de partijen zich telkens anders gaan gedragen. De 9 treden zijn terug te brengen tot 3 hoofdfasen.

Van banale oorzaak naar een levensgroot probleem

In welke fase bevindt het conflict zich?

Als je weet in welke fase het conflict zich bevindt, kan je beter je interventies bepalen.

De relationele fase

In deze fase willen de partijen er samen uitkomen. Iedereen blijft bij het onderwerp. Het behoud en het herstel van de relatie staat centraal. Partijen houden rekening met elkaar en zoeken samen hoe iedereen kan winnen.

Komt men er samen niet uit? Dan kan bemiddeling door een interne medewerker die daarvoor opgeleid is, helpen.

Ligt het te gevoelig, duurt het al een tijd of is de situatie ingewikkeld? Dan is de inzet van een externe professionele bemiddelaar aangewezen.

De emotionele fase

Emoties als angst en verdriet krijgen de overhand, vaak in de vorm van boosheid. Er is minder begrip en inleving. Standpunten verharden. Ieder is bezig met de eigen doelen en belangen. Medestanders worden gezocht.  Er is sprake van ruzie. Het gaat nu over winnen en verliezen. Winnen gaat ten koste van de ander. Partijen spelen meer en meer op de man dan op de bal. Dreigementen en gezichtsverlies spelen een rol.

Bemiddeling of mediation is in deze fase een geschikte keuze.

De vechtfase

Er is nu sprake van een strijd of oorlog. Woede overheerst. Elke partij wil nu kost wat kost winnen, de ander beschadigen, uiteindelijk zelfs ten koste van zichzelf. Een verlies-verliesscenario. Soms willen de partijen niet meer met elkaar praten. Bemiddeling is in deze fase moeilijk tot onmogelijk. Alle partijen moeten immers akkoord zijn.