Alle nieuws

Afspraken rond politie-inzet in jeugdhulpinstellingen

Naar aanleiding van het verfkogelincident in 2015 verfijnden de Antwerpse lokale politie en het Agentschap Jongerenwelzijn de onderlinge afspraken over politie-interventies bij geëscaleerde agressie-incidenten in jeugdvoorzieningen.

Het verfkogelincident

De gesprekken kwamen er na een incident in november 2015 waarbij het Snelle Respons Team van de Antwerpse lokale politie een 14-jarig meisje tijdelijk uitschakelde met een verfkogel. Het meisje dreigde zichzelf en mogelijk anderen te verwonden met glasscherven.

De hardhandige aanpak kreeg kritiek uit verschillende hoeken

Onder meer van Jongerenwelzijn zelf, maar de actie werd verdedigd door de korpsleiding en burgemeester.

Vernieuwde afspraken

De politie en Jongerenwelzijn besloten wel om rond de tafel te zitten om de onderlinge afspraken te herevalueren. Nieuwe elementen in deze afspraken zijn onder meer het ter plaatse voorzien van een personeelslid van de jeugdvoorziening om als aanspreekpunt voor de politie te dienen en om de situatie pas door de politie te laten overnemen wanneer de vooraf vastgelegde procedures niet volstaan.

Goede informatieoverdracht

Er komt ook een duidelijke checklist voor de operatoren van de noodcentrale om meteen een goede inschatting van een incident te kunnen maken. De personeelsleden van de voorziening zullen bovendien een digitale persoonsfiche opmaken over de betrokken minderjarige, zodat de interventieploegen vooraf over alle nodige informatie beschikken.