Zorg voor een gemeenschappelijke drive

Zorg dat mensen een beleid rond omgaan met grensoverschrijdend en agressief gedrag ‘willen’ ontwikkelen. Daarvoor moeten ze voldoende emoties voelen en redenen hebben om er samen hun schouders onder te zetten. Wakker die emotionele drive aan vanuit een noodzaak of droom.

Wakker de emotionele drive aan vanuit een noodzaak

Zo kan bijvoorbeeld een ingrijpend incident enkele medewerkers wakker schudden en hevige emoties bij hen losmaken: ‘Dit willen we niet, dit is bedreigend, er moet iets gebeuren!’

Pak die emoties op en hanteer ze. Ook al laaien spanning, frustratie, hoge verwachtingen, eisen en meningsverschillen op. De kern is dat die felle reacties aangeven dat grensoverschrijdend gedrag mensen raakt en dat er bepaalde dingen belangrijk zijn en sommige zaken anders moeten.

Buig negatieve emoties om

Wat dat precies is, moet nu naar boven komen. Maak daar tijd en ruimte voor. Buig negatieve emoties positief om. Kijk welke behoeften, waarden en verlangens erachter zitten. Bundel ze. Zo kom je samen in beweging.

Natuurlijk hoef je niet te wachten op een crisis om emoties los te krijgen. Wees het voor.
Stimuleer bewust de wil tot veranderen. Doe dit bijvoorbeeld door grensoverschrijdend gedrag en de gevolgen ervan binnen je eigen organisatie in kaart te brengen. Breng er verslag over uit en zet een discussie in gang. Interactie en discussie roepen vanzelf verlangens op.

Methodieken om agressief en grensoverschrijdend gedrag, eigen grenzen en teamgrenzen bespreekbaar te maken, helpen je hierbij.
De stap ‘Weten’ is de volgende stap die je zet als je een agressiebeleid ontwikkelt. Hiermee wakker je ook de stap van ‘Willen’ aan. Met feiten, cijfers en getuigenissen maak je zichtbaar en voelbaar dat het nodig is om te veranderen.

Een beleid starten vanuit een droom

Stel: je droomt ervan om een aantrekkelijke organisatie te zijn die bekend staat om haar kwaliteitsvol aanbod, haar positief klimaat en haar zorg voor het welzijn en de veiligheid van het personeel en doelgroep.

De intentie om aandacht te geven aan welzijn en integriteit is dan geen reactie op aanwezig grensoverschrijdend en agressief gedrag of op gevoelens van onveiligheid. Hier kies je als organisatie voor een positief doel in de toekomst. Door aan dat doel te werken, verminder je automatisch de kans op agressief en ander grensoverschrijdend gedrag in je organisatie.

Willen heeft te maken met zin hebben. Zorg dat je een beeld hebt van waar je naartoe wil en wat je wil bereiken. Niet alleen van wat je wil vermijden.

Een positieve en concrete droom, uitgedrukt in een visie, is een krachtige aanvulling op de gevoelens van noodzaak.