zelfzorg en zorgen voor elkaar

#samentegencorona

Zorgnet-Icuro in samenwerking met verschillende partners 
inhoud Veerkracht van zorgverleners verhogen tijdens én na de crisis Hoe zorg ik voor mezelf? Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar? Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s? Hoe zoek ik professionele hulp? 
extra info Het platform brengt expertise in psychologische ondersteuning samen uit de verschillende Vlaamse universiteiten, verenigingen en koepelorganisaties en biedt een complementair en gebalanceerd aanbod.
▶ www.dezorgsamen.be
 
Huis voor veerkracht
Elke Van Hoof professor gezondheidspsychologie en eerstelijnspsychologie aan de VUB
inhoud Online interventie die je kan helpen om je kalmer te voelen en te blijven functioneren.
extra info  Het is een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten. Je kan het alleen doorlopen of met je huisgenoten.
▶ www.iedereenok.be
 
Patty Leppens
Psychotherapie coaching en opleiding
inhoud “Zelf-zorg” in (corona) crisis tijd
extra info Video van 35 minuten met als thema: Hoe kan je voor jezelf zorgen?
▶ Patty's youtube kanaal
 
Rode Kruis Vlaanderen
inhoud Omgaan met stress en angst tijdens deze crisis: online cursus
extra info Ben jij de hulpverlener die deze psychosociale coaching van zorgverleners opneemt? In Hoe je tijdens de Corona Covid-19-crisis deze een extra psychosociale taak kan opnemen. Hoe je een hulpverlenend gesprek kan voeren Het doorlopen van de cursus duurt ongeveer 2 uur en verwacht van de cursist een basiskennis psychosociaal welzijn.
▶ e-learning omgaan met stress en angst tijdens deze crisis
 
Peter Vermeulen
Autism in Context en Autisme Centraal
inhoud 20 tips om deze moeilijke tijden door te komen als je autisme hebt of een ouder bent van een kind in het spectrum.
extra info De maatregelen om corona te bestrijden hebben een impact op ons dagelijks leven. Ook bij mensen met autisme en gezinnen met een kind met autisme. Het dagelijks leven, soms best moeilijk voor mensen met autisme, is radicaal veranderd en nog moeilijker geworden.
▶ Autisme en het coronavirus: 20 tips
 
Live the connection
inhoud Eerste hulp bij onrust: ontstressen
extra info Heb je last van frustratie, spanning, angst of negatieve gedachten…?
Dan komt het erop aan je hoofd erbij te houden. Stress zit dat in de weg.
Je moet nu de beste oplossingen kunnen bedenken, je weer rustig voelen en het voor iedereen aangenaam houden.
▶ het ABC van ontstressen
 
Geestelijk gezond Vlaanderen
inhoud Hoe blijf je geestelijk gezond in coronatijden?
extra info Afstand houden, handen wassen, binnen blijven: zo bescherm je je lijf en leden tegen corona. Maar hoe weer je het virus uit je hoofd? Coronakriebels serveert je regelmatig nieuwe inzichten en inspirerende getuigenissen van mensen die, zoals iedereen, naar een nieuw evenwicht zoeken. Lees je sterk!
▶ Coronakriebels
 
Expoo
inhoud Praten over gevoelens met kinderen en jongeren
extra info In deze corona tijden ervaren kinderen vaak heftige gevoelens zoals angst,machteloosheid, verdriet,.. Vaak lukt het niet om deze gevioelens te verwoorden. In deze brochure wordt eerst uitgelegd waarom het belangrijk is om over gevoelens te praten met kinderen. Vervolgens worden er enkele algemene tips gegeven. Tot slot is er een indeling per leeftijdscategorie waar telkens wordt uitgelegd hoe het kind zijn gevoelens uit en waar enkele handvaten worden beschreven.
▶ Coronakriebels