ICOBA - Time out / In TO ter preventie of deblokkering van een vastgelopen situatie - IN COMPANY

Met deze in company vorming gaan we aan de slag met jouw begeleidershouding als time out-begeleider. Je krijgt zicht op werkbare elementen van een time out-project. Via ervaringsgerichte oefeningen zetten we jou op weg om een eigen time out-project of in-time out-project uit te werken.

Programma

Wanneer kinderen of jongeren het moeilijk hebben, kan het zijn dat ze dreigen vast te lopen in dagdagelijkse situaties en in de leefgroep. Hierdoor is nieuwe dingen leren een onmogelijke opdracht voor hen geworden. Even pauze nemen, of iets helemaal anders doen, kan dan perspectief brengen.

Tijdens deze training werken we rond time out, wat we definiëren als ‘een actieve rustperiode in een uitnodigende omgeving waarbij een relatiegericht proces gevoerd wordt. Tijdens dit proces streven we naar een actieve betrokkenheid van de context. Dit doen we ter preventie of deblokkering van een vastgelopen situatie’.

Het proces kan zowel buiten de groep gevoerd worden als binnen de organisatie waar het kind of de jongere begeleid wordt. Dit laatste noemen we in TO, wat staat voor 'being in time out into the organisation.

We laten ons voor deze training inspireren door het project van de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins, waar probleemjongeren een plek vinden om tot rust te komen en te herbronnen. Het project is een 'good practice'. Een wetenschappelijke analyse bracht de werkbare elementen van deze methodiek naar boven en toont het relationeel proces binnen de setting van de hoeve.
De werkbare elementen kan je overzetten naar nieuwe vormen van time out en time in.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
De training is gevarieerd en sterk ervaringsgericht opgebouwd. We werken de theoretische kaders praktijkgericht uit aan de hand van videomateriaal. We doen oefeningen in kleine groepjes.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
1 vormingsdag = 2 dagdelen

START- EN EINDUUR
9u00 tot 16u30

VOOR WIE
Deze methode is ontwikkeld voor ouders, begeleiders, leerkrachten, jeugdwerkers en iedereen die professioneel of persoonlijk geconfronteerd wordt met jongeren die het moeilijk hebben.

We zijn op zoek naar gepassioneerde mensen die met een open blik naar jongeren kunnen kijken. Mensen die bereid zijn om hun passie te delen en mee verantwoordelijkheid te willen opnemen voor jongeren die het moeilijk hebben. We werken in kleine groepen. De training kan enkel doorgaan als de groep groot genoeg is, minstens 15 deelnemers.

OVER DE LESGEVER
De trainers van Create zijn Katrien Sel, Eline Spriet, Anke Maes, Gerrit De Moor en Franky D’Oosterlinck. Ieder van ons heeft vanuit zijn/haar opleiding en ervaringsachtergrond een uitgebreide expertise in het omgaan met kinderen en jongeren die moeilijk gedrag stellen.

CONTACTGEGEVENS
Vormingscentrum Create
Jozef Guislainstraat 47
9000 Gent
info@vccreate.be
09 226 70 70
www.vccreate.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Beamer, scherm en geluidsinstallatie

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 15 Maximum deelnemers: 20 Opleider: Vormingscentrum Create
Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector