ICOBA - Basisvorming ‘positief leefklimaat’ - IN COMPANY

Na deze in company vorming heb je een basisnotie van het gedachtegoed 'positief leefklimaat' en van de vragenlijsten 'leef- en werkklimaat'. Je krijgt praktische handvaten om ermee aan de slag te gaan.

Programma

In deze vorming neem ik je mee in het gedachtegoed en de kaders rond het belang en de vormgeving van een positief leefklimaat in de (semi-)residentiële jeugdhulp.
Na een vertaling van de theorie naar het concrete werkveld, zoom ik in op het belang van het betrekken van jongeren en medewerkers bij de vormgeving van het leefklimaat en hoe je dat realiseert. De inhoud en de procedure rond het inzetten van de vragenlijsten leef- en werkklimaat licht ik hierbij toe.

Met de theoretische achtergrond en de praktische handvatten wil ik de visie van voorzieningen rond positief leefklimaat voeden en reflectiemogelijkheden rond het thema creëren. Met oefeningen daag ik je uit om stil te staan bij de sterktes en uitdagingen van het leefklimaat in je eigen voorziening, afdeling of leefgroep. En met doe-opdrachten help ik je om meer gedragenheid te creëren bij je collega’s en doelgroep.
Met deze vorming en huiswerkopdrachten moedig ik je tot slot aan om acties en verdere stappen vast te leggen om het leefklimaat binnen je eigen voorziening of afdeling of groep te optimaliseren.

WERKVORMEN EN METHODIEKEN
Naast theorie worden voldoende dialoog-, doe- en reflectiemogelijkheden en -oefeningen voor de deelnemers voorzien.

AAN TE VRAGEN DAGDELEN
Halve of hele vormingsdag = 1 of 2 dagdelen

START- EN EINDUUR
9u30–12u30 en/of 9u30–16u30

VOOR WIE
Pedagogische medewerkers uit de (semi)-residentiële jeugdzorg.

OVER DE LESGEVER
Lisa is Bachelor Orthopedagoog (Hogeschool VIVES) en Master Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Gent). Na haar studies ging ze in 2015 aan de slag als leefgroepbegeleider en zorgcoördinator in de leefgroep JEZ11 (Vereniging Ons Thuis), Bijzondere Jeugdzorg, ondertussen erkend als Veilig Verblijf.

In 2020 nam Lisa de projectcoördinatie van de Academische Werkplaats Positief Leefklimaat (AWL) over van Delphine Levrouw. Ze begeleidde een leertraject met 51 voorzieningen residentiële jeugdzorg en een tweede met de voorzieningen Veilig Verblijf en de Gemeenschapsinstellingen.

CONTACTGEGEVENS
Lisa Cardoen
Poperingseweg 30, 8900 Ieper
0491 71 92 85
lisa.cardoen@votjeugdhulp.be

SPECIFIEKE WENSEN LOCATIE EN MATERIAAL
Lokaal voorzien van beamer, flipchart, internet en geluidsversterking.
Water en koffie.

Opleider brengt eigen laptop mee.

Praktisch

Organiseer gratis deze opleiding zelf Minimum deelnemers: 8 Maximum deelnemers: 25
Thema: Voorkomen van lastig gedrag en agressie Sector(en):
Opvoedings -en huisvestingssector