Wat is jouw ervaring in de social profit?

Als gegradueerde in de orthopedagogie kwam ik via het begeleiden van mensen met een fysieke en een mentale beperking als gezinsbegeleidster in een dagcentrum in de Bijzondere Jeugdzorg terecht.

Gedurende 20 jaar werkte ik als slachtoffer-daderbemiddelaar in Alba vzw. Ik implementeerde mee de praktijk van Herstelgericht Groepsoverleg in België.

Momenteel werk ik als praktijkbegeleider in bachelor opleiding Gezinswetenschappen van Odisee. Als zelfstandige in bijberoep ben ik trainer, coach en bemiddelaar en maak ik deel uit van de trainerspoule van het European Forum for Restorative Justice.

Wat is jouw visie op agressie en omgaan met lastig en agressief gedrag?

Agressief handelen gaat over gedrag. Agressie is emotie. Emotie mag, agressie is niet aanvaardbaar.

Vaak gaat onder het agressief gedrag een ander gevoel schuil zoals verdriet, boosheid, frustratie, enz.

Agressie speelt zich af tussen mensen, veroorzaakt zowel emotioneel als fysiek leed. Bemiddelen is mijn ‘levensvisie’. Ik draag ‘verbindende communicatie’ hoog in het vaandel. Om die reden geloof ik dat bemiddeling een weg is om met agressie om te gaan: praten met de betrokken personen in een conflict en luisteren naar de onderliggende gevoelens, de gevolgen van het agressief gedrag, zowel bij de persoon die de gevolgen van het grensoverschrijdend gedrag ervaart als bij de persoon die de grens overschrijdt.

Ik luister naar ieders verhaal en elkeen bepaalt wat ie nodig heeft om verder te leven met de gebeurtenis. Dit is een proces, waarbij de partijen het verloop van het proces bepalen, als bemiddelaar ondersteun ik hen. Het proces is veel belangrijker dan het resultaat.

Afbeelding
Footer Bie Vanseveren