Stevig staan

Je bewust zijn van je lichaamstaal en een stevige houding aannemen, helpen om je weerbaar op te stellen en gepast te reageren. Kristof van Arktos liet het ons aan den lijve ondervinden tijdens een demo-sessie.

Kristof vertelde ons dat weerbaar zijn begint bij stevig staan. En dat stevig staan dan weer uit vijf ingrediënten bestaat.

Voor elk ingrediënt had Kristof een oefening voor ons in petto: 

Voeten plat op de grond: het klinkt evident maar je voelt pas echt hoe wankel je staat of loopt wanneer je dat afwisselend op je hielen, tippen, buiten- en binnenkant van je voeten doet. En helemaal te gek wordt het wanneer je ene voet op de hiel staat en de ander op de tip: probeer dan maar eens zonder wankelen te staan of te lopen…

Knieën lichtjes gebogen en uit elkaar op schouderhoogte: even door elkaar lopen en op Kristofs fluitsignaal zo stevig gaan staan als je maar kan. Hij komt dan tussen ons lopen en deelt links en rechts een duwtje uit en velen staan te wankelen of vallen bijna. Oorzaak? De knieën staan ‘op slot’.

Ademen met de buik: van deze was ik erg onder de indruk. We stonden per twee. De ene kreeg de opdracht de andere rond het middel te omarmen om hem op te tillen. In een eerste variant moest de opgetilde zijn longen vol zuigen via zijn gewone ademhaling alvorens getild te worden. In die variant lukte het iedereen vrij makkelijk een collega van de grond te krijgen. In de tweede variant moest er via de buik worden ingeademd om daarna opgetild te worden. Heel vreemd maar dat ging stukken moeilijker. Sommige collega’s kregen de andere zelfs helemaal niet van de grond… Gewoon omdat je je zwaartepunt verlaagt als je met je buik ademt.

Focussen met de blik: de karate-kid-pose, op een been, armen wijd lukt vele keren beter als je ze doet terwijl je je blik op iets richt dat op min of meer ooghoogte is. 

Rechte rug: in deze oefening moesten we elkaar per twee bij de pols vastnemen en een soort touwtrekken spelen. Veel mensen hebben de neiging om dan de rug te krommen. Als er dan plots iemand loslaat, valt de ander gegarandeerd om. Hou je daarentegen je rug recht en je knieën niet op slot… Dan mag gebeuren wat wil, je staat pal.

Het was leuk en vooral leerzaam om te voelen hoe je door te denken aan deze vijf ingrediënten een heel pak steviger op je benen staat. En als je stevig staat, dan gaat je zelfvertrouwen mee. 

Merci Arktos!


Ivan Konovaloff